Španski Metar 2008


Na evropskom filmskom nebu, španska kinematografija sija posebnim sjajem. Ne samo zato što u sazvežđu ima Almodovara, Amenabara, Fernanda Truebu ili Bigasa Lunu. Već i zbog toga što u onom delu u kome je film odraz života, taj život čini uzbudljivim, shvatljivim i, kakav god da je, uvek poželjnim.

Na Španskom metru 2008 upoznaćemo neka nova imena i videti šta rade oni koje već znamo. Upoznaćemo Ramona Salasara koji se u debitantskom filmu Temelji života, uz pomoć pet briljantnih glumica, najavio kao dostojni sledbenik Pedra Almodovara. Sesk Gaj će u sentimentalnom putovanju Iluzije prodreti u srž prožimanja filma i života, a isto će uraditi i Visente Penjaroća u prvencu Iz tela u telo kroz komičko-refleksivnu filmsku matricu.

Izvrsnog glumca Tristana Uljou upoznaćemo kao reditelja. Sa bratom Davidom režirao je dramu Stid na kojoj bi mu pozavideli i skandinavski majstori filmske psihologije.

Još jedan izuzetan debi obeležio je novi španski film: Noć suncokreta Horhea Sanćesa-Kabesuda pokazaće svu moć trilera kroz mozaičku dramaturgiju, dok će nas prvi film Danijela Sanćesa Arevala TamnoPlavoSkoroCrno kroz snažan dramski kolorit upoznati sa porodicama u  kojima svako traga za identitetom i dostojanstvom.

I na kraju, tu je stari, dobri, a uvek mladi i provokativni Bigas Luna sa filmom Ja sam Huanii junakinjom koja je naslednica njegovih dosadašnjih nimfi i nimfeta.

Svi ovi filmovi su istinski dobar razlog da od 15. do 18. maja budete u Dvorani kulturnog centra Beograda. Jer Institut Servantes i Kulturni centar dali su sve od sebe da zadovoljstvo pre svega bude vaše i da vam život u bioskopu bude dovoljno uzbudljiv, shvatljiv i poželjan.

Nebojša Popović
Selektor programa


PROGRAM

Temelji života (2002), Ramon Salasar 

Noć suncokreta (2006), Horhe Sančez -Kabesudo 

Iluzije (2006), Sesk Gaj 

Iz tela u telo (2004), Visente Penjaroća 

TamnoPlavoSkoroCrno (2006), Danijel Sančez Arevalo 

Stid (2007), Tristan Uljoa, David Uljoa

Ja sam Huani (2006), Bigas Luna