Španski Metar 2014


Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Španije i Kulturnim centrima Beograda i Novog Sada, predstavlja sedmu po redu filmsku reviju Španski metar.

Kao i prethodnih godina, publici u Beogradu i Novom Sadu predstavićemo najnovija ostvarenja filmske produkcije na španskom jeziku, od kojih je većina ovenčana najprestižnijim nagradama španske kinematografije, nagradama Goja. Uz najraznovrsniju ponudu žanrova, želimo da domaćoj publici predstavimo današnje špansko društvo i na taj način je upoznamo sa našom kinematografijom i,u krajnjem, našim jezikom i kulturom.

Skoro svi od 10 filmova koji će biti prikazani u ovogodišnjoj smotri snimljeni su 2013. godine. Dominiraju drame, od romantičnog „Stokholma“ Rodriga Sorogojena, preko porodične odiseje „15 godina i jedan dan“ Grasije Kerehete i „Svi joj želimo sve najbolje“ rediteljke Mar Kol, pa do izvorne drame „Na ivici“, debitantskog ostvarenja Fernanda Franka.

Komediju će predstaviti „Život je lak dok žmuriš“, road movie Davida Truebe, koji je osvojio 6 nagrada Goja, kao i „Velika španska familija“ - autentična tragikomedija života koju je režirao Danijel Sanćes Arevalo, u kojoj se kroz fudbal spajaju prijateljstvo i ljubav.

Posebnu pažnju zaslužuje film koji će otvoriti festival, „Veštičarke i bičarke“. Humor, groteskni likovi koji vode nadrealne dijaloge, tipične za bezgranične svetove reditelja Aleksa de la Iglesije, čine nemogućim svrstati ga u jedan određeni žanr: komedija, naučna fantastika, horor... Dobitnik 8 nagrada Goja, uključujući i nagradu za najbolju sporednu glumicu (Terele Paves).

U okviru biografskog žanra biće prikazan film Venture Ponsa, „Jedan susret u Ženevi,“ popodnevni razgovor koji vode spisateljica Merse Rodoreda, otkrivajući tom prilikom tajne čitavog jednog života, i književni kritičar Đozep Marija Kasteljet. Takođe, tu je i dokumentarni film „Putovanje na početak,“ hronika o duhovnom putovanju reditelja Leona Siminijanija.

Želja nam je da gledaoci i ove godine uživaju u svojevrsnom prozoru u španski film, da se zabave i otkriju onaj osećaj da ni na jednom mestu nije bolje nego u bioskopu, kada te film zarobi i fascinira.

Antonio Lasaro
Direktor Instituta Servantes u Beogradu


PROGRAM

15 godina i 1 dan (2013), Gracia Querejeta

Ismail (2013), Marcelo Piñeyro

Jedan susret u Ženevi (2013), Ventura Pons

Na ivici (2013), Fernando Franco

Putovanje na početak (2012), León Siminiani

Stokholm (2013), Rodrigo Sorogoyen

Svi joj želimo sve najbolje (2013), Mar Coll

Velika španska familija (2013), Daniel Sánchez Arévalo

Veštičarke i bičarke (2013), Álex de la Iglesia

Život je lak dok žmuriš (2013), David Trueba