Foto%201 InesParisInes Paris, rediteljka i scenaristkinja.

Španska rediteljka i scenaristkinja Ines Paris (Madrid, 1963) jedna je od najznačajnijih predstavnika španskog filma poslednjih godina. Ćerka filozofa Karlosa Parisa, završila je studije filozofije, specijalizujući se za oblasti estetike i istorije umetnosti. Televizijsku karijeru započela je na nacionalnoj televiziji TVE, radeći na brojnim scenarijima, a potom i režirajući filmove Ko me je terao da se mešam (A mi quien me manda meterme en esto, 1997) i Hajde da prekinemo (Vamos a dejarlo, 2000). Veliku popularnost stekla je komedijama Mojoj majci se dopadaju žene (A mi madre le gustan las mujeres, 2002) i Seme, jedna ljubavna priča (Semen, una historia de amor, 2005), čiju režiju i scenario potpisuje zajedno sa Danijelom Feherman. Za film Mojoj majci se dopadaju žene obe rediteljke nominovane su 2003. godine za nagradu Goja. Filmom Miguel i Vilijam (Miguel y William, 2006) iznenadila je publiku nesvakidašnjom pričom o imaginarnom susretu dva slavna pisca, Servantesa i Šekspira, a filmom Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca (La noche que mi madre mató a mi padre, 2016) oduševila je i kritiku i publiku. Film je 2017. godine imao čak 18 nominacija za nagrade Goja, uključujući kategorije za najbolji film, režiju, originalni scenario kao i za sjajnu glumačku ekipu koju predvode Belen Rueda, Eduard Fernandez, Maria Puhalte, Diego Pereti, Fele Martinez i Patricija Montero. U maju 2017. godine postala je prva žena koja se našla na čelu Španskog udrženja autora i izdavača.

Počasna gošća na otvaranju programa Savremeni film u Kulturnom centru Beograda 25. maja 2018. u 19:00h, tokom prikazivanja njenog filma Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca i na debati koja će se održati nakon projekcije.

Počasna gošća na debati koja će se održati nakon projekcije filma Migel i Vilijam u okviru programa Ženski ugao, 24.maja 2018. u Domu omladine Beograda.

 

 


Fran%20PereaFran Perea, glumac i muzičar.

Fran Perea španski je glumac i muzičar rođen 1978. godine u Malagi, gde je završio i studije dramskih umetnosti. Prve televizijske glumačke korake napravio je u seriji Posle škole (Al salir de clase, 2001), da bi već sledećom, glavnom ulogom Markosa u seriji Seranovi (Los Serrano, 2003-2008) stekao veliku popularnost širom Evrope. Uspeh u ovoj seriji pratila je i muzička karijera, a debitantski album La chica de la habitacion de al lado (2003) beleži zlatni tiraž. Nakon uspešne turneje nastavlja da se bavi muzikom, objavljuje drugi album Punto y Aparte (2005), a stižu i prve filmske uloge. Između ostalog, igra u rediteljskom poduhvatu Antonija Banderasa Letnja kiša (El camino de los ingleses, 2006) kao i u filmu 13 ruža (Las 13 rosas, 2007) nominovanom za najprestižniju špansku filmsku nagradu Goja. Sve uspešnije uloge beleži i u pozorišnim komadima širom Španije, a sarađuje i sa značajnim španskim filmskim rediteljima kao što Aleks de la Iglesija i Paula Ortiz. Novim muzičkim projektima dokazuje se i kao kantautor, a poslednji album Viaja la palabra koji nakon duže pauze stiže ovog proleća, predstaviće na velikoj muzičkoj turneji koju započinje koncertima u Beogradu i Novom Sadu.

Predstaviće u Srbiji svoj spektakl Reč putuje 13. maja 2018. u Narodnom pozorištu u Novom Sadu i 15.maja 2018. u Domu omladine Beograda.