PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2023

Karlos Saura. Počasna nagrada Goja


Poput neverovatnih filmskih priča, život Karlosa Saure takođe je imao pravu filmsku završnicu. U subotu, 11. februara, održana je 37. po redu svečana ceremonija dodele Goja nagrada, na kojoj je španska Akademija za film dodelila počasnu nagradu upravo Sauri, jednom od najznačajnijih španskih filmskih stvaralaca svih vremena. Međutim, Saura je odlučio da napusti ovaj svet dan pre ceremonije, ostavljajući za sobom dugačak spisak kultnih dela španske kinematografije, izuzetnu baštinu i inspiraciju svim zaljubljenicima u sedmu umetnost.

Više od šest decenija trajala je njegova uzbudljiva karijera kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom XX veka.

Pored ostalih brojnih priznanja, Saura je dobitnik i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zbog toga nam je posebno drago što imamo priliku da beogradskoj publici predstavimo njegove filmove baš na velikom platnu Jugoslovenske kinoteke.


Ulaznice su dostupne na blagajni Jugoslovenske kinoteke po ceni od 200,00 dinara.


 

Ženski ugao: Imaginarijum nespokoja | Savremeni film