PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2023

Ženski ugao: Imaginarijum nespokoja


Petnaesto izdanje Španskog metra nije moglo da prođe bez jedne od tradicionalno omiljenih programskih linija koja za cilj ima promociju ženskih kinematografskih ostvarenja: Ženski ugao. Ovog puta, pod naslovom Imaginarijumi nespokoja, ciklus čine četiri dugometražna i tri kratkometražna filma, koji savršeno odražavaju karakter i talenat autorki, kao i kvalitet španskog filma koji potpisuju žene.

Kroz dokumentarna ostvarenja vodimo vas na putovanje kroz afričke predele, gde ćemo preispitati međugeneracijske odnose prema vojnoj službi, a upoznaćemo vas i sa penzionerkama iz Buenos Ajresa koje, premda žive u udaljenim krajevima, povezuje velika ljubav prema filmu. Još jedna dokumentarna priča beleži svakodnevicu kabarea u Meksiko Sitiju koji održava donja Olga, poznatija kao Mami, dok se jedino igrano ostvarenje u ovom ciklusu bavi odnosom majke i ćerke u trenucima kada se njihovi identiti i uloge polako razilaze.

Kratki metar iz ženskog ugla je program koji svaki godine organizuje TRAMA (Koordinator filmskih, video i multimedijskih smotri i festivala) sa ciljem da promoviše kratkometražne filmove koje su režirale žene u Španiji. Stoga smo ovaj ciklus zaokružili sesijom od tri kratkometražna filma koja pokazuju u kom pravcu ide najsavremenije audio-vizuelno stvaralaštvo na temu feminizma.


Ulaznice su dostupne na blagajnama Kulturnog centra Beograda i Kulturnog centra Novog Sada
po ceni od 300,00 dinara.


 

Savremeni film | Karlos Saura. Počasna nagrada Goja


Kratki metar iz ženskog ugla