PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2023

Savremeni film


Glavni program Španskog metra i ove godine donosi pregled zanimljivih ostvarenja iz Argentine, Čilea, Španije, Meksika i Perua. Dirljive, emotivne, uzbudljive i neretko duhovite, odabrane filmske priče preispituju brojne izazove koje nosi naša svakodnevica. Neke će vas podstaći na sate i sate razmišljanja, ostavljajući za sobom brojna otvorena pitanja, dok će neke na suptilan način ponuditi i sasvim konkretne odgovore i savete.

Upoznaćemo Marisu koja odbija da prihvati nametnuti penzionerski život i odlazi na neverovatno putovanje u, za nju i mnoge od nas, nepoznat svet. Dečak po imenu Hulijus pokušaće da se izbori sa različitim nepravdama koje ga zatiču u društvu iz peruanske visoke klase. Mladi filmski stvaraoci trudiće se svim silama da pridobiju kultnog meksičkog reditelja i proguraju svoj debitantski film, dok će se jedan argentinski akademik vratiti u rodni grad da bi se sreo sa starim profesorom iz srednje škole, ne shvatajući da je proteklo vreme ostavilo neizbrisive tragove.

Rosa, Emilio i njihove ćerke naći će se pred velikim izazovom kada u njihov dobro izolovani život na Kanarskim ustrvima slučajno ušeta novo, nepoznato lice. Nekoliko priča koje se odvijaju u različitim krajevima Barselone ispreplitaće se na kratko, samo kako bismo shvatili da li znamo da upravljamo sopstvenim emocijama ili pak i dalje učimo. Mateo će pokušati da osvoji vrh Anapurne, najopasnije planine na svetu, ni ne slutivši da ga, na svu sreću, tamo čeka znatno iskusnija Jone.

Razvedena Klara pokušaće da se uhvati u koštac sa izazovima savremenih veza u srcu Navare, ali pravi zaplet nastaće kada njen profil na jednoj od aplikacija za upoznavanje otkriju njena deca. Za sam kraj, nekoliko živopisnih likova sticajem neobičnih okolnosti naći će se pred posebnim zadatkom koji za njih sprema jedna čileanska vidovnjakinja.


Ulaznice su dostupne na blagajnama Kulturnog centra Beograda i Kulturnog centra Novog Sada
po ceni od 300,00 dinara.


 

Ženski ugao: Imaginarijum nespokoja | Karlos Saura. Počasna nagrada Goja