PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2022

Savremeni film


Još od svojih početaka, film je morao da se prilagođava promenama koje je doživljavalo celokupno društvo, zadovoljavajući različite potrebe i stvarajući neke nove. A sam film ima tu spobnost da sa savršenom preciznošću portretiše aktuelne društvene promene, kao i nove načine suživota, odnosno društvene organizacije.
“Pauk” je film inspirisan stvarnim dešavanjima u vezi sa čileanskim pokretom Domovina i sloboda, kroz priču o rizičnom i opasnom ljubavnom trouglu; “Lavica” nam otvara vrata tradicionalne jevrejske porodice u Meksiku; upoznajemo oca koji se bori za opstanak u argentinskom ostvarenju “Dobre namere”; “Bruklin u Sevilji” predstavljaju osvrt na lokalni folklor, dok u komediji “Sentimentalno” imamo priliku da uživamo u izuzetnoj glumačkoj i filmskoj ekipi. Prozor ka pričama koje dolaze sa Iberijskog poluostrva i iz prekomorskih zemalja, a bave se aktuelnim temama i univerzalnim pitanjima koje mi, kao gledaoci, ne možemo a da ne promišljamo kroz vizuru naše spostvene kulture i našeg sopstvenog identiteta.
Neki od najboljih igranih filmova na španskom jeziku koji nisu prikazivani u Srbiji, u saradnji sa hispanoameričkim ambasadama u Beogradu.

Fernando Feran Gomes puni sto godina | Ženski ugao | Novi iberoamerički film