PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2022

Novi iberoamerički film


Ovaj program predstavlja nastavak saradnje Instituta Servantes sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, a prikazuje svu raznovrsnost i silovitost kinematografije nastale na iberoameričkom tlu. Filmska produkcija na španskom jeziku u ovom prostranom regionu veoma je prisutna na međunarodnim festivalima i puni bioskopske sale širom sveta.

Sva četiri filma koji čine ovaj ciklus upiru prstom u bolno mesto kako bi nas primorali da shvatimo koliko je teško živeti i ispunjavati snove i ideale koje sami sebi namećemo, čak i kada je njihova svrha jedino da se pregura dan.

Pritisak i bol koji doživljavaju protagonistikinje filmova Mirijam laže ili Pesma bez imena otkrivaju da su žene prve žrtve društvenih nepravdi i novih načina povezivanja među ljudima – u prvom filmu, dok se drugi osvrće na žrtve nasilja i užase koji proživljavaju majke ukradenih beba. Radno okruženje i sukobi na poslu tema su ostvarenja Stalni posao, filma u kojem izlazi na videlo koliko su sukobi na radnom mestu protisnuti u neke nevidljivije, ali jednako nepravedne prostore. Konačno, film Pisaro bavi se istorijskim sećanjem kolumbijskog naroda, kojem se pristupa na osnovu zajedničkog protagonizma glavne junakinje i njenog oca, komandanta ubijenog nakon potpisivanja mirovnih sporazuma.

Fernando Feran Gomes puni sto godina | Ženski ugao | Savremeni film