PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2022

Fernando Feran Gomes puni sto godina


Fernando Fernan-Gomes (1921-2007) predstavlja primer filmske, pozorišne i televizijske tradicije u dijalogu sa realizmom, sajneteom i izvesnom donkihotovskom idejom španske kulture. Glumac, filmski stvaralac, novinar i pisac za pozorište, roman i film – zbog čega je primljen u Špansku kraljevsku akademiju – jedan od najznačajnijih umetnika savremene španske kulture.

Od svojih prvih radova i tokom duge karijere, Fernando Fernan-Gomes, sin i unuk glumaca, bez ikakve sumnje se smatra jednim od glavnih aktera u uspostavljanju takozvanog “klasičnog španskog filma”, a njegov otvoren pristup filmskoj produkciji čini ga prisutnim, kako u popularnoj kinematografiji, tako i među različitim generacijama autorskog filma.

S druge strane, želja za režiranjem će od njega učiniti vrlo specifičnog filmskog stvaraoca čiji će rad biti vrednovan i nakon mnogo vremena. Filmovi kojima je podario život i dan-danas su kultna dela. Tako je Fernan-Gomes kao glumac čuven i veoma cenjen, osobene ličnosti, dok je kao reditelj poznat kao težak za saradnju.

Ženski ugao | Savremeni film | Novi iberoamerički film