PROGRAM ŠPANSKOG METRA

Ženski ugao


Ciklus „Ženski ugao“ je program koji Institut još od 2010. godine posvećuje kulturi žena. Obuhvata raznovrstan filmski program skorije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku. Ovaj ciklus, na koji smo naročito ponosni, čini nekoliko dugometražnih filmova, kao i jedan blok kratkometražnih. Ženski ugao donosi inspirativna ostvarenja nekih od najpoznatijih španskih rediteljki. Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

Program otvaramo sa pet kratkometražnih ostvarenja realizovanih između 2014. i 2018. godine, koja u svega nekoliko minuta prikazuju raznovrsne teme i narativu koji su sve slobodniji od materijalnih  i simboličkih prepreka. Reč je o selekciji u kojoj ima mesta za dramu, ljubav, komediju, horor…Četiri filma su fikcija, a jedan eksperimentalni.  Ova krakometražna ostvarenja u svega nekoliko minuta prikazuju kratke isečke iz svakodnevice svih nas, iza kojih se kriju mnogo veće  životne istine, problemi, izazovi i strepnje sa kojima se nosimo iz dana u dan.

Ljubav kukavica“, film koji je 2017. režirala Karmen Blanko prati mladu i nezavisnu Evu tokom letnjeg odmora koji provodi u rodnom gradu, gde ponovo biva oživljeno iznenada prekinuto prijateljstvo iz detinjstva. S druge strane, „S vetrom“ (Merićel Kolelj, 2018) je film u kojem glavna junakinja ne stiže da se vrati na vreme u svoj rodni grad pre nego smrt zadesi njenog bolesnog oca. Tamo će je dočekati ostatak porodice predvođen njenom majkom koja joj sada izgleda prilično strano i daleko. Ovo su samo neke od priča koje očekuju sve one dovoljno radoznale da zavire u jedinstveni ženski ugao na XII Festivalu filma na španskom jeziku.

Pilar Miro | Savremeni film