PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2019

Pilar Miro


Rediteljka i scenaristkinja Pilar Miro svojim jedinstvenim filmskim glasom i televizijskim rukopisom označila je dolazak čuvenog rediteljskog trojca u periodu tranzicije, koji su uz nju činile Hosefina Molina i Sesilija Bartolome. Među odabranim filmovima naći će se neki od njenih najprepoznatljivijih naslova koje je režirala tokom petnaest godina karijere i deo je programa kojim Institut Servantes želi da podseti na doprinos žena španskoj kinematografiji.

Posebno je zanimljiv film „Gari Kuperu koji si na nebesima“ (1981) koji predstavlja svojevrsnu autobiografsku ispovest u kojoj Pilar Miro kroz svoju glavnu junakinju preispituje i svoj život, posao, ljubavne i prijateljske odnose i donosi drastične odluke.

Ciklus otvara film „Beltenebros“ (1991) koji joj je osim deset nominacija za nagradu Goja doneo i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Publika će tokom narednih dana moći da se uveri zbog čega je Pilar Miro nezaobilazna na stranicama filmske i televizijske istorije ne samo Španije, već i cele Evrope.

Ženski ugao | Savremeni film