PROGRAM ŠPANSKOG METRA

2019

Savremeni film


Da li izazovi pred kojima se nalazi svet današnjice zvuče jednostavnije ili složenije, ako ih slušamo na španskom jeziku? Ili su oni pak isti na kojem god se meridijanu nalazili i na kojem god jeziku pričali, razmišljali, sanjali?

Savremeni film i ove godine hvata se u koštac sa izazovima dvadeset prvog veka. Kroz, prema našem mišljenju, najbolje aktuelne filmove snimljene na španskom jeziku pokušavamo da ponudimo odgovore na brojna pitanja. Poigravaćemo se sa inspiracijom  koja muči protagonistu drame „Autor“ (Manuel Matin Kuenka, 2017), opsednutog željom da napiše roman, a kome profesor savetuje da se fokusira na ljude, i pokušaćemo, zajedno sa Marijom, da počnemo život iz nova nakon što nam porodica pomrsi konce u filmu „Marija (i ostali)“ (Neli Regera, 2016). Navijaćemo čas za šarmantnog galeristu, čas za pomalo mrzovoljnog umetnika u argentinskom hitu „Moje remek-delo“. Borićemo se protiv predrasuda u nagrađivanoj dugometražnoj drami „Karmen i Lola“ (Aranća Ećevarija, 2018) koja govori o dve Romkinje, tinejdžerke, koje uprkos diskriminaciji i osudi sredine, odlučuju da brane svoju romantičnu vezu. Smejaćemo se uz penzionisani bračni par u pokušaju da odbrani svoj dom i svoj mir od dece koja žele da se usele nazad kod roditelja u meksičkoj komediji „Cuando los hijos regresan“ (Ugo Lara Ćavez, 2017).

A kada završimo druženje u Beogradu, pakujemo kofere i filmske trake kako bismo već početkom juna deo našeg programa „Savremeni film“ preselili u Kulturni centar Novog Sada!

 

Pilar Miro | Ženski ugao